Villalanka – kaikki mitä olet halunnut tietää villalangasta
Kudoste2023-03-27T11:40:30+03:00Oletko koskaan miettinyt missä kaikissa ympärilläsi olevissa tuotteissa on villaa? Suomessakaan on tuskin yhtään kotia, josta et löydä villaa sisältäviä vaatteita tai kodintekstiilejä.
Neulomisenkin kannalta villalangalla on väliä. Villaa monipuolisempaa materiaalia saat hakea. Onkin siis paikallaan luoda katsaus siihen mitä villalanka on, mistä se tulee, miten sitä tehdään ja mikä tekee villalangasta laadukkaan.
Tässä artikkelissa keskitymme perinteiseen lampaanvillaan ja kerromme kashmir-, mohair, angora- ja muista vastaavista villoista tulevissa tarinoissa

Mitä villa on?
Aloitetaan villasta, ilman sitä ei ole myöskään villalankaa. Me kaikki tiedämme, että villaa saadaan lampaista, eli se on eläinkuitua. Lampaat keritään säännöllisesti yleensä muutaman kerran vuodessa, mikä luo hyvän pohjan säännölliselle villan jatkojalostamiselle, kuten lankojen valmistamiselle. Villa onkin siis 100% luonnontuote.
Neulojan näkökulmasta mielenkiintoista on ymmärtää mitä villaa erilaisiin neuleeseen kannattaa valita. Lampaan rotu ja mistä kohtaa lammasta langassa käytetty villa on peräisin, vaikuttaa erittäin paljon siihen mitä mihinkin neuleeseen kannattaa käyttää. Esimerkiksi pelkästään jo se, onko villakuitu kiharaa vai suoraa vaikuttaa oleellisesti siihen, kuinka hyvin se eristää lämpöä. Kiharan villakuidun väleihin jää enemmän ilmaa, jolloin se toimii suoraa kuitua parempana lämpöeristeenä.
Villan laatu ja käyttötarkoitus alkaa kuitenkin aina lampaan rodusta, joten luodaan ensin lyhyt katsaus lammasrotuihin neulojan näkökulmasta. Osa lammasrotujen nimistä on päätynyt suoraan villalankojen nimiin, kuten esimerkiksi merino, osa taas on suurimmalle osalle meitä lähes tuntemattomia. Sinäkin olet lähes varmasti neulonut villalankaa, joka on tuotettu sellaisen lammasrodun villasta, josta et ole koskaan edes kuullut.
Villan ominaisuudet
Tiedät varmasti, että villalla on monia luonteisia hyviä ominaisuuksia. Villaa voi erinomaisesti kutsua luonnon omaksi tekniseksi materiaaliksi. Sillä on hyvä lämmöneristyskyky sekä kuivana että märkänä, luontaisia antibakteerisia ominaisuuksia, hylkii kosteutta rasvapitoisuutensa vuoksi, sitoo ja luovuttaa kosteutta, hylkii likaa, on biohajoavaa, 100% kierrätettävää, itsestään suoristuvaa ja lisäksi se sopii todella moniin erilaisiin käyttötarkoituksiin.
Toisaalta villalla on myös ominaisuuksia, jotka haittaavat tai rajoittavat sen käyttöä. Villa vanuu melko helposti, joten sen pesemiseen pitää kiinnittää erityistä huomiota. Villan lujuusominaisuudet ovat huonot, eikä se kestä hankausta kovinkaan hyvin. Siksi se ei sovellu sellaisenaan käyttökohteisiin, joissa vaaditaan hyvää kulutuskestävyyttä. Huonoistakin ominaisuuksista huolimatta, villaa toki voidaan käyttää myös tällaisissa käyttökohteissa yhdistelemällä sitä muihin materiaaleihin, kuten esimerkiksi sukkalangoissa tehdään.
Villakuitu
Villan ja villalangan ominaisuuksien taustalla on villakuitu. Siinä missä villan yleiset ominaisuudet ovat meille kaikille tuttuja, harva meistä tietää kovin tarkkaan mitä ominaisuuksia itse villakuiduilla on ja miten villakuidun ominaisuudet vaikuttavat villalangan ja lopulta neulomasi vaatteen laatuun. Ymmärtämällä mitä villan ominaisuuksien taustalla on, saat hieman paremman kuvan myös siitä, mitkä seikat vaikuttavat villalangan laatuun ja hyödyntää tietoa sopivaa villalankaa valitessasi. Aiheesta voisi kirjoittaa vaikka useamman kirjan, mutta kokosimme sinulle lyhyen ja ytimekkään tietopaketin villakuitujen salattuun maailmaan.sen
Villakuidun tärkeimmät ominaisuudet - pituus ja paksuus
Tärkein yksittäinen villakuidun ja siitä tehtävän langan laatuun vaikuttava tekijä on villakuidun paksuus. Kuidun hinnasta jopa 75 % voi määräytyä kuidun paksuuden perusteella. Yleistäen voi sanoa, että mitä ohuempi kuitu, sitä parempi laatu ja korkeampi hinta. Ihan noin suoraviivaista asia ei kuitenkaan ole, sillä laadun kannalta oleellista on myös tasaisuus. Tasaisuudella tarkoitetaan tässä villakuidun osalta sitä, kuinka suuri osa kuiduista on haluttua paksuutta.
Villakuidun pituus on myös laadun, mutta erityisesti sen käyttötarkoituksen kannalta oleellinen laatumittari. Pituus vaikuttaa paljon siihen minkälaista ja mihin käyttöön tarkoitettua lankaa mistäkin villakuidusta tehdään. Nyrkkisääntönä on mitä pidempää, sitä parempaa. Pidemmistä kuiduista tehty villalanka on yleensä myös vahvempaa, kuin lyhyemmistä kuiduista valmistettu lanka.
Miettiessäsi mitä aiot hankkia ja onko villalanka laadukasta vai ei, pääset jo erittäin pitkälle muistamalla perusohjeena, että mitä ohuemmasta ja pidemmästä kuidusta lanka on tehty, sitä paremman laatuista lanka on. Valitettavasti lankaetiketeissä tai lankojen tiedoissa hyvin harvoin kerrotaan mitään langassa käytetyistä villakuiduista. Laatuun vaikuttaa myös muut tekijät, joista saat perustietoa seuraavassa kappaleessa.
Villakuidun muut laatuun tai käyttöön vaikuttavat ominaisuudet
Neulomisen harrastajana olet varmasti huomannut, että villa on yleensä enemmän tai vähemmän kiharaa. Kiharuus onkin yksi oleellisesti villakuidun laatuun vaikuttavista ominaisuuksista. Mitä kiharampaa villa on, sitä enemmän kierteiden väliin jää ilmaa ja sitä lämpimämpää villa on. Kihara ja tilavuudeltaan suuri villa tuntuu myös pehmeämmältä kuin suora villa. Villakuidun ja villalangan pehmeyden voitkin kokeilla helposti käsin. Kihara, pitkäkuituinen ja ohut villa on kaunista katseltavaa ja sitä hienointa laatua.
Kuten mikä tahansa materiaali, myös villa heijastaa ja hajottaa valoa. Villan kiiltoon vaikuttaa moni asia, kuten villakuidun pinnan sileys, villan väri, paksuun ja niin edelleen. Karkeasti voi todeta, että mitä hienompaa villakuitu on, sitä vähemmän se kiiltää. Tämä johtuu siitä, että ohuempia villakuituja on enemmän, jolloin niissä on enemmän eri suuntiin heijastavaa pintaa ja siksi niiden valoa hajottava vaikutus on suurempi kuin paksun villakuidun.
Villakuidun vetolujuus tai toisin sanoen kestävyys on tärkeä ominaisuus, kun valitset mitä villalankaa aiot käyttää. Villalangasta on vaikea näppituntumalla sanoa onko se kestävämpää kuin jokin toinen villalanka. Karkea ja paksukuituinen villalanka ei välttämättä ole kestävämpää kuin ohutkuituinen. Usein ohut, pitkäkuituinen villalanka onkin kestävämpää kuin paksukuituinen.
Olet varmaan joskus huovuttanut villaa joko vahingossa tai tarkoituksella. Se huopuu, koska se on vanuvaa, eli sen kuidut takertuvat toisiinsa. Sama ominaisuus aiheuttaa myös sen kutistumisen. Villakuidut kiinnittyvät toisiinsa, eivätkä enää jousta kuten toisistaan irrallaan olevat kuidut.
Villa on venyvä materiaali ja sen kuitua voikin venyttää jopa kolme neljäsosaa sen alkuperäisestä pituudesta. Villakuitu myös palaa alkuperäiseen pituuteensa venyttämisen jälkeen. Villa onkin varsin joustava materiaali ja pysyy myös huomattavasti sileämpänä kuin useimmat muut materiaalit.
Siinä on luontaisesti rasvaa, eli lanoliinia ja siksi se myös hylkii kosteutta. Valitettavasti villalankaa valmistettaessa usein hyvinkin suuri osa rasvasta poistetaan, koska siihen on yleensä sitoutunut likaa.
Miten villalanka valmistetaan?
Nyt kun tiedät minkälaisista kuiduista neuloessasi käyttämäsi villalanka on valmistettu, on hyvä käydä lyhyesti läpi miten villalankaa valmistetaan.
Villa keritään lampaasta yleensä säännöllisin välein yhdestä muutamaan kertaan vuodessa. Kerinnän ajoittuminen on monen tekijän summa ja siihen vaikuttaa esimerkiksi lampaan rotu, elinolosuhteet, halutut villakuidun ominaisuudet ja niin edelleen.
Kerinnän jälkeen villa on aina enemmän tai vähemmän likaista. Se putsataan irtoroskista, ulostejäämistä ja muista epäpuhtauksista, jonka jälkeen se lajitellaan. Yleensä teollisessa tuotannossa eri villapaalien kuituja sekoitetaan tasalaatuisuuden varmistamiseksi. Samoin putsausmenetelmissä on eroja, käsityönä se tapahtuu usein mekaanisesti vaikka erilaisissa rummuissa, kun taas teollisesti putsausta tehdään paljon ilmapuhalluksen avulla. Lajittelun jälkeen se usein pestään yhdestä useampaan kertaan ja kuivatetaan, tässäkin vaiheessa on eroja käsityönä valmistetun ja teollisen prosessin välillä. Tavoite on kuitenkin sama, vaiheen tuloksena se on mahdollisimman puhdasta.
Seuraavaksi kuiva villa karstataan. Karstaamista voisi verrata hiusten harjaamiseen. Harjaat hyvin takkuisia hiuksia ensin harvalla kammalla, jonka jälkeen viimeistelet harjauksen tiheäpiikkisellä harjalla tai kammalla, karstaamisessa edetään samalla periaatteella. Villakuidut asettuvat yhdensuuntaisiksi ja puhdistuvat vielä entisestään. Villasta muodostetaan ensin tasainen harsomainen hahtuvalevy, jossa villakuidut ovat siististi mahdollisimman suorina ja samansuuntaisina. Suoristaminen tapahtuu myös kuituja venyttämällä, jonka ansiosta ne asettuvat siististi samansuuntaisiksi. Lopulta karstatusta villasta saadaan tasaista hahtuvaa, jossa voi olla jo kierre. Hahtuvat tai hahtuvista valmistettu esilanka siirretään rullille tai kiekoille, josta ne voidaan lopulta kehrätä langaksi.
Lopulta villarullilla olevista kuiduista kehrätään lankaa. Lanka on yksi tai useampi säikeistä, riippuen siitä millaista lankaa halutaan valmistaa. Langasta voidaan tehdä joko suuria, jopa useamman kilon painoisia rullia tai siitä voidaan tehdä suoraan esimerkiksi myyntivalmiita keriä sinunkin ostettavaksi. Kehruumenetelmiä on nykyisin monia ja ne tuottavat hieman erilaista lankaa. Kehruumenetelmälläkin on siis vaikutus siihen, minkälaista villalankaa neulot.
Värjääminen on siitä kiitollinen työvaihe, että se voidaan tarpeen mukaan tehdä useammassa kohdassa villalangan valmistusprosessia. Riippuen prosessista, se voi siis tapahtua villan ollessa vielä kuitua tai hahtuvaa, valmiina lankana tai värjätä voi vaikka vasta valmiin neuleen. Voit ihan yhtä hyvin värjätä valmista villalankaa kuin vastapestyä, karstaamatonta villaakin.
Lammasrotuja, joiden villasta tuotetaan villalankaa
Jokainen lammasrotu tuottaa rodulle ominaista villaa ja neulojan kannalta onkin mielenkiintoista perehtyä lammasrotuihin, varsinkin mikäli aikoo hankkia villalankaa, jossa on käytetty vain tietyn lammasrodun tuottamaa villaa. Valitettavasti usein langoissa on sekoitettuna useamman rodun villaa tai niissä ei ole tietoa siitä mitä lammasrotua tai lammasrotuja langassa on käytetty. Onneksi markkinoilla on myös lankavalmistajia, jotka kertovat selkeästi käytetyn lammasrodun.
Valmiissa villalangoissa on eroa myös samasta lammasrodusta valmistettujen lankojen välillä. Lammasrotuja joita yleisesti käytetään villan tuottamiseen on muutama sata, joten käymme tässä läpi vain muutaman esimerkin, joihin saatat törmätä sopivaa lankaa valitessasi.
Merino on ehkä kaikkein tunnetuin lammasrotu, jonka nimeä ei voi välttää näkemästä missään lankakaupassa. Merinolammas tuottaa vain hienoa pohjavillaa, joka on myös kiharaa voi olla hyvinkin ohutta. Merinosta valmistettu villalanka on yksi kaikkein pehmeimmistä langoista. Merino sopii erinomaisesti neuleisiin, joita pidetään paljasta ihoa vasten.
Suomenlammas, kainuunharmaa ja ahvenanmaanlammas ovat kaikki kolme suomalaisia alkuperäisrotuja. Niistä saatava villa on yleensä melko hienoa ja hyvälaatuista, toisin kuin liian usein luullaan. Suomalaisten lammasrotujen villaa on alettu jälleen arvostamaan viime vuosien neulebuumin ja kestävän kehityksen suosion lisääntymisen myötä. Kotimaisen villan kysyntä onkin kaikkien iloksi kasvanut viime vuosien aikana. Iloksemme Suomessa on tällä hetkellä kaikessa hiljaisuudessa aloittamassa ja aloittanut uusia villan jalostukseen keskittyviä toimijoita.
Bluefaced Leicester ja Romney roduista saadaan peitinvillaa, josta tehtävä villalanka on hieman karheampaa, kiiltävää ja loivakierteisempää. Bluefaced Leicester lampaan villaa on käytetty esimerkiksi West Yorkshire Spinnersin langassa nimeltä Bluefaced Leicester Aran.
Islantilainen lammas on kehittynyt Islannissa tuhansien vuosien aikana.Rotu on sopeutunut Islannin karuun ilmastoon ja tuottaa korkealaatuista villaa, joka tunnetaan keveydestään, lämmöstään ja vedenkestävyydestään. Islantilaisen lampaan villa koostuu kahdesta kerroksesta: pehmeästä sisävillasta ja karkeammasta ulkovillasta.
Tunnetuin islantilaisesta lampaasta lankoja tuottava lankamerkki on Istex. Istex valmistaa erilaisia lankoja islantilaisesta villasta, joista tunnetuimmat ovat Léttlopi, Alafosslopi ja Einband.
Tässä vain muutama esimerkki lukuisista eri lammas roduista herättämään mielenkiintosi lammasrotuihin villalangan taustalla.
Villalankaa juuri sinulle
Voit nyt villalankaa valitessasi onnitella itseäsi erinomaisesta valinnasta. Olet päätynyt materiaaliin, joka on ekologista, kierrätettävää, biohajoavaa, kosteutta ja likaa hylkivää, huonosti rypistyvää, paloturvallista ja kaiken lisäksi villaa on saatavilla lähes kaikkiin käyttötarkoituksiin, mitä neulomalla voit valmistaa. Monipuolisempaa materiaalia et neulomiseen löydä.
Ilman villalankaa neulojan arki olisi melko kylmä.
Nyt tiedät enemmän villalangasta – sen valmistuksesta, eri villakuitujen ominaisuuksista ja siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon villalankaa valittaessa. Toivottavasti tämä tieto auttaa sinua valitsemaan juuri oikeanlaisen villalangan seuraavaan neuleprojektiisi, ja saat siitä entistä enemmän iloa ja tyydytystä. Onnea neulomiseen!
Toivottavasti tästä kirjoituksesta on sinulle apua. Kuulemme erittäin mielellämme mitä vielä haluaisit tietää villasta ja villalangoista.
Laadukkaita villalankoja
Istex Hosuband
6,89 €Novita Hygge Wool
4,29 €Lamana Merida
7,90 €Istex Alafosslopi
7,19 €Istex Lettlopi
3,99 €
Lisää tietoa villasta löydät esimerkiksi täältä: